Sider

fredag 15. januar 2016

MOCCAKAKE UTEN GLUTEN, MELK OG EGG !

Fredag og helg :)
Da syns jeg vi kan unne oss noe godt uansett allergier og dietter. For noen måneder siden hadde jeg en del venner her hjemme for kos og drøs. En av gjestene hadde allergi mot både melk og egg så da fant jeg oppskrift på denn knallgode sjokoladekaken.

Kaken ble saftig og god og ble godt mottatt. Nå laget jeg den kun med moccakremen og sløyfet kakestrø og ganasje. I stedet pyntet jeg den med friske bringebær.

Kaken ble godt mottatt både av hun med allergi og de andre gjestene. Tror kanskje jeg må bake litt til helgen. Ikke bare gluten og melkefri men også innenfor verdiene på lavFODMAP...jippi ;)

OPPSKRIFT :
 

Oppskriften rekker til 12-15 personer, diameter på formen er 24 cm. (Jeg syns kaken er så mektig at jeg vile sagt 16 - 20 personer )
I tillegg til at kaken er uten egg, inneholder den heller ikke melk eller gluten. Det betyr også at den er vegansk. Hvis du ikke tåler sitrus, kan du lage kakebunnen med aprikosmarmelade eller eplesyltetøy.
Oppskriften er hentet fra Anne Spurklands blogg Frie kaker

NB...De som lever på lavFODMAP eller har "sarte mager" bør ikke bruke eplesyltetøy eller aprikosmarmelade da dette har høy FM:)

KAKEBUNN

Du trenger:
400 g appelsinmarmelade (Jeg brukte Hervik sin appelsin- og gulrotmarmelade)
200 g revet gulrot
100 g olje
150 g finmalt rismel (eller lys, glutenfri melblanding som jeg brukte)
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
50 g kakao

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter.
Marmelade, gulrot og olje kjøres i blender til tykt skum.
Bland godt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle. Hell appelsingulrotkremen over melet, og rør forsiktig sammen så du mister minst mulig luft.
Stek kaken på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv eller kakepinne - det skal ikke sitte igjen deig på pinnen.

KRYDRET KAKESTRØ
Du trenger:
50 g glutenfrie havregryn
30 g sukker
20 g mykt eller smeltet kokosfett
½ ts malt kardemomme
½ ts kanel

Slik gjør du:
 Sett stekeovnen på 220 grader. Bland alt godt sammen i en bolle.
Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne. Spre massen ut i formen, og sett i stekeovnen i 10 minutter. Sukkeret skal smelte og bli gyllent. Hvis det er for lyst, stek 2-3 minutter til, mens du følger med gjennom vinduet i ovnen.
Avkjøl, og løsne kakestrø fra bakepapiret når det er blitt kaldt. Knus det i mindre biter med fingrene.

MOKKAKREM:

Du trenger:
250 g kakesmør eller melkefri margarin (her kan du bruke vanlig smør om du tåler melk)
250 g melis
200 g maisstivelse med kaffe (lages slik: 200 g sterk kaffe (gjerne pulverkaffe), blandes i en liten kjele med 25 g maizennamel. Varmes opp til kokepunktet under kontinuerlig omrøring. Avkjøles.)
Merknad: Kakesmør er en blanding av delfiafett (herdet kokosfett), rapsoljle og saltvann i forholdet 10:4:3. Saltvann lages ved å løse 1 ts salt i 75 g vann. Fettet smeltes forsiktig, og blandes godt sammen mens det avkjøles. Bruk gjerne kaldt vannbad, men husk å røre ofte så fettet ikke klumper seg. Når fettet har stivnet men fortsatt er mykt, vispes saltvannet litt etter litt med håndmiksmaster.
Til 250 g kakesmør trenger man 160 g kokosfett, 60 g rapsolje og 40 g saltvann

Slik gjør du:
Rør kakesmør luftig med melis. Rør inn kald maisstivelse med kaffe litt etter litt til det blir en luftig og myk krem.


SJOKOLADEGANACHE:
Du trenger:
200 g 70% sjokolade uten melk
200 g kokosmelk 17% fett

Slik gjør du:
Varm opp kokosmelken i en liten kjele mot kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Ha blandingen over i en vispebolle og avkjøl. Visp opp sjokoladen med håndholdt miksmaster, til den blir såpass tykk at den ikke renner, men kan spres utover på kakebunnen med slikkepott.

Montering av kaken:
Del sjokoladekakebunnen i tre tynne lag. Legg det tykkeste av lagene på et kakefat. Sett ringen til springformen kaken ble stekt i rundt kakebunnen.
Strø halvparten av kakestrøet over kakebunnen. Spre ganachen utover. Legg det andre kakelaget over. Smør 1/3 av Mokkakremen over kakebunnen. Legg den siste kakebunnen på toppen. Smør et tynt lag med mokkakrem over hele kaken. Ta resten av mokkakremen i en sprøytepose, og fordel striper av krem på kanten av kaken. Strø resten av kakestrø over midten av kaken og ut mot periferien. Plasser resten av kremen som små roser langs ytterkanten av kaken og innover så langt du har krem.

Lykke til og ha en flott fredagskveld :)

Klem fra Lillian

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg syns det er koselig om du legger igjen en kommentar :)