Sider

torsdag 7. februar 2013

Vaniljeboller og eple/sjokoladesnurrer!

 Som jeg skrev tidligere så har jeg mitt lille barnebarn på besøk denne uken så da ble det bollebaking. Som dere kan se på bildet så var det ei blid og fornøyd jente som var med og bakte. Og etterpå smakte det godt med boller og sjokolademelk.

Deig til 12 vaniljeboller og 12 eple/sjokoladesnurrer men deigen kan du bruke med alt mulig fyll: syltetøy, mandelmasse, rosiner osv.

50 gr. gjær
125 gr. smør (romtemperert)
12 dl. hvetemel 
1/2 ts. salt
1/2 ts. kardemomme
1 dl. sukker
1 egg
1 eggeplomme

Fyll: 
3 dl. ferdig vaniljekrem eller lag den selv.
1 eple
50 gram sjokolade i biter.
1 ss. smeltet smør
1 - 2 ss. sukker

Hvis du bruker fersk gjær begynner du med å løse opp gjæren i melken. Bruker du tørrgjær har du gjæren blandet i hvetemelet. Ha ca. 3/4 av hvetemelet i en bolle og bland i resten av de tørre ingrediensene.Tilsett så egg og eggeplomme. Ha i melken og elt alt til du ser at deigen er smidig. 
la deigen heve på en lun plass i ca. 1 time. Dekk helst bollen med et håndkle eller plastfolie.

Når deigen er hevet deler du den i 2 like deler. Den ene delen deler du så opp i 12 like emner. Trill til runde boller. Sett bollene til etterheving i ca. 1/2 time. Ha så i eggekremen i en sprøytepose og sprøyt vaniljekremen i bollene. 
Stekes på 225 grader , midt i ovnen i ca 10 min.
Sett bollene på rist til avkjøling og dekk til med et klede. Når bollene er kalde smører du på smeltet smør og strør litt sukker på toppen.

Ta så den andre deigen og kjevle ut til en leiv på ca. 20 x 40 cm. Strø på litt sukker. Kutt eplet i små biter og strø over deigen sammen med sjokoladebitene. Rull så deigen sammen og del den opp i 12 emner. Jeg brukte muffinsformer og satt hvert emne oppi denne gangen men du kan sette de rett på en bakepapirkledd bakeplate. Etterhev i 30 min.
Stekes på 225 grader i 8 - 10 minutt. Se at de begynner å få litt farge.

Ha en fin torsdagskveld  - Klem fra Lillian

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg syns det er koselig om du legger igjen en kommentar :)